ROŽMITÁLSKO – V pondělí 23. října byla zahájena stavba skautské hájovny Na Dědku. Cesta ke stavbě nové hájovny po tom co v roce 2019 vyhořela nebyla však vůbec jednoduchá.

K rozsáhlému požáru hájovny na Dědku u Vacíkova, ve které se konali skautské tábory, došlo ve čtvrtek 4. července2019. Požár byl tak rozsáhlý, že jej hasilo sedm hasičských jednotek, a byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu. Do boje s požárem hájovny a části lesa se zapojili i hasiči z Jihočeského a Plzeňského kraje.

Skauti se však nevzadli a založili hned po požáru sbírku na její obnovu. Projektová příprava pro účely stavebního provedení byla vytvářena od dubna 2021 do července 2022. Na základě dokumentace bylo obdrženo stavební povolení 5.10.2022. Skauti byli několikráte neúspěšný v žádostech o finanční podporu na obnovu základny, až ke konci roku 2022 se jim povedlo v rámci dotačního titulu Rozvoje materiálně technické základny mimoškolních aktivit dětí a mládeže dostat příslib finanční podpory od MŠMT. Podmínkou dotace bylo, že dodavatel musí být vytendrovaný. Vytendrovaná cena je však vyšší, než byly jejich finanční možnosti a tak začali pracovat na tom, kde na stavbě ušetřit. Paralelně s tím jednali i s ministerstvem školství a mládeže ČR ohledně administrativy dotace, a dále získali dodatečnou podporou od ústředí Junáka a zejména od Skautské nadace Jaroslava Foglara, která podpořila finančně přípravu projektu. V pondělí 23.října byla zahájena stavba nové základny.

„Na Dědku se od pondělí staví! Jsme nadšení, že se s vámi konečně o tuhle zprávu, na kterou jsme čekali už moc dlouho, můžeme podělit! Překážek nebylo málo a my nechtěli malovat vzdušné zámky. Ale snad ten náš vysněný skautský bude brzy opět v Brdech“, uvedli skauti při zahájení stavby.

A jak nová hájovna bude vypadat?

Jedná se o stavbu obnovující shořelou skautskou základnu. Plánovaný objekt je podsklepený (stejně jako byla základna před požárem). Dispozice objektu se zefektivní – bude se sestávat ze zádveří, chodby, technické místnosti, 2x samostatného WC, koupelny, shromažďovací místnosti s kuchyňským koutem, dvou pokojů a produkční místnosti. Při jižní straně je k budově přistavěna polní kuchyň, která má užití jen v teplých měsících, neboť není zateplená, ani utěsněna okny.

Základní hmoty fasád tvoří dřevěný obklad vertikální Thermowood. Nosný systém – stěny tvoří lepené masivní dřevěné panely Novatop Solid tl. 84 a 62 mm. Primárním zdrojem tepla je krbová vložka s teplovodním výměníkem, umístěná ve shromažďovací místnosti. Příprava teplé vody je řešena taktéž krbovou vložkou s teplovodním výměníkem.

Větší detail řešení stavby je možné nalézt v projektové dokumentaci, která je k dispozici online. Na odkazu lze nalézt i vytendrovaný rozpočet stavebních prací a další dokumenty týkající se veřejného výběrového řízení.

stavby by podle plánů měla být hotová do konce roku 2024.

Mohlo by se vám také líbit

Více od autora

+ There are no comments

Add yours