BLATNÁ – V sobotu 4. listopadu se představila veřejnosti asi nejkratší úzkokolejná železnice, která se nachází v Blatné na zahradě Valdimíra Pokorného.

Vladimír Pokorný si v Blatné plní dětský sen. Od mládí miluje vláčky, a když už mu malé modely nestačily, zatoužil po exponátu největším. Na zahrádce u blatenského rybníku Přední Topič si postavil vlastní železniční stanici s úzkorozchodnou tratí a modelem motoráčku.

Podle dostupných informací se píše, že nejkratší železniční trať na světě má pouhých 300 metrů a je ve Vatikánu. Další zdroj uvádí, že nejkratší mezinárodní trať na světě je na Šumavě – jde o 105 metrů dlouhý úsek symbolicky zrekonstruované bývalé tratě Volary – Pasov. Model blatenské lokálky teď ale strčí všechny do kapsy – má na délku pouhých 30 metrů.

Zatím ji nadšenci posouvají po kolejích vlastní silou, ale v plánu je osazení motorem. A někdy v budoucnu třeba i prodloužení dráhy. Jak se ale ukázalo v sobotu 4. listopadu, atrakce se špetkou recese a nostalgie má spoustu fanoušků. Vladimír Pokorný pořádal s přáteli na blatenské úzkokolejce den otevřených dveří, kde nechyběla dobrá nálada, muzika a něco dobrého na zub.

„Jsem rodák z Blatné, do 30 let jsem tu žil, pak jsem se přesunul do Plzně,“ prozradil Vladimír Pokorný, který rád vzpomíná na časy, kdy to na nádražích ještě žilo. Téma železnice jej provází celý život, a když po mamince dostal zahrádku v Blatné, nenapadlo ho nic jiného než tu postavit malé nádraží. Model má připomínat vozy, které jezdily po lokálkách v Československu v 50. až 70. letech.

Mohlo by se vám také líbit

Více od autora

+ There are no comments

Add yours