BEROUN – Berouně proběhlo cvičení složek IZS pod názvem Vlak 2023.

Desítky zraněných, šest mrtvých, škody za desítky milionů korun. To je bilance tragické železniční nehody, která se stala v blízkosti berounského nádraží. Na přejezd tam před rozjetý rychlík z Plzně vjel řidič s cisternou. Strojvedoucí už nedokázal srážce zabránit. Ve vlaku cestovalo 108 osob. Střih! Naštěstí nešlo o skutečnou událost, ale velké cvičení složek Integrovaného záchranného systému Vlak 2023. Zraněné si „zahráli“ studentky a studenti zdravotních škol a další dobrovolníci, krev byla nahrazena barvou a za mrtvé byly prohlášeny figuríny.

Hlavními cíli taktického cvičení bylo především ověřit spolupráci a koordinaci činností při třídění velkého množství raněných mezi složkami IZS, prověřit činnost štábu velitele zásahu a orgánů krizového řízení u složitých zásahů a ověřit možnosti spojení na místě mimořádné události. Pro operační střediska je to jedinečná možnost prověřit a případně doladit komunikaci a výměnu informací.

A jak to vypadalo v Berouně? Mimořádnou událost ohlásil muž, který v blízkosti přejezdu venčil psa.  Operační důstojník na základě přijatých informací vyslal předurčené síly a prostředky jednotek požární ochrany a předal informace i na operační střediska složek IZS.

První jednotka, která dojela na místo, potvrdila informaci o mimořádné události a zahájila průzkum, na jehož podkladě odhadla počet zraněných a potřebné síly a prostředky. Současně zahájila třídění zraněných metodou START a zahájila přípravy pro příjezd většího množství techniky. Další dojíždějící jednotky se postupně zapojily do záchranných a vyprošťovacích prací podle pokynů velitele. Na místo jsou povoláni členové posttraumatického týmu, pracovníci Českého červeného kříže, jednotka SDH obce předurčená na ochranu obyvatelstva, evakuační autobusy a zástupci města Beroun.

Bohužel, železniční nehody nejsou ničím neobvyklým. Jen mezi roky 2017–2022 bylo zaznamenáno 290 mimořádných událostí, při kterých došlo ke střetu vlakem s jiným dopravním prostředkem či předmětem.  Při tom zemřelo 50 osob, přičemž dalších 180 osob utrpělo zranění. Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková proto v roce 2023 nařídila provedení taktického cvičení, které svým rozsahem a typem události umožní efektivně procvičit třídění velkého počtu raněných.

Mohlo by se vám také líbit

Více od autora

+ There are no comments

Add yours