ROŽMITÁL POD TŘEMŠÍNEM – Podbrdskému muzeu v Rožmitále pod Třemšínem na Příbramsku loni přibylo návštěvníků. V letošním roce chystá mnoho novinek.

V letošním roce chce muzeum zejména dětské návštěvníky pozvat na letní interaktivní výstavu věnovanou stavebnici Lego. Mohou se těšit na galerii modelů z Lega a sami si také budou moci něco postavit. Na podzim muzeum chystá výstavu Fenomén Zalánská madona. Mapuje na ní historii řezbářství v osadách Zalány a Nepomuk od 18. do 20. století, zejména pak výrobu dřevěných vyřezávaných sošek, takzvaných Zalánských madon, které byly prodávány jako poutní zboží na Svaté hoře u Příbrami.

V expozici historických automobilů Aero si zájemci mohou poslechnout nový audiokomentář a novinkou je také digitální kopie Modlitební knihy Jiřího z Poděbrad, vzácného rukopisu z 15. století, kterou mohou listovat v expozici Pánů z Rožmitálu.

Výstavy a stálé expozice si loni v Podbrdském muzeu prohlédlo více jak jedenáct tisíc návštěvníků. Dalších téměř sedm tisíc návštěvníků se zúčastnilo akcí pořádaných muzeem. Návštěvnost oproti roku 2022 vzrostla o více než 1600 lidí.

Návštěvníky loni lákalo putování po rožmitálských starých hospodách a jubilejní ročník Slavnosti královny Johanky. Z výstav byla oblíbená letní interaktivní výstava Historické cukrárny, ale své publikum si našly i výstavy místních výtvarníků.

Mohlo by se vám také líbit

Více od autora

+ There are no comments

Add yours