JINCE – Slavnostní nástup u 13.dělostřeleckého pluku zahájil oslavy Dne vítězství v Jincích. Vojáci a obyvatelé městysu si připomněli rok 1945, kdy se svět po šesti letech kruté války dočkal vítězství nad nacistickým Německem.

„Den vítězství je důležitým mezníkem v naší historii, který nám připomíná, že hodnoty jako svoboda, demokracie a lidská práva nejsou nikdy zaručeny. Jsou to ideály, za které musíme neustále bojovat a které musíme chránit.“ zaznělo v projevu velitele pluku, plukovníka Jana Cífky.

Součástí oslav bylo i položení květin a vzpomínka na padlé válečné veterány, kteří jsou zmíněni na novém pietním místě přímo v areálu kasáren. Velitel Cífka u pomníku padlých vojáků dělostřelců zmínil jména všech, kteří sloužili u pluku a bohužel už nejsou mezi námi: „Dnes vzdáváme hold nejen těm, kteří položili své životy za naši svobodu v druhé světové válce. Jejichž oběť nás inspiruje a připomíná nám, že každý z nás má povinnost chránit a udržovat hodnoty, za které bojovali. Modlitbou a vzpomínkou uctěme památku také na naše bývalé kolegy, kamarády a vojáky, kteří nás opustili v nedávné době.“

Tradičně se odehrávaly pietní akty i u památníků padlých hrdinů v kraji a u pomníku obětem 1. a 2. světové války v parku na náměstí 1. máje městysu Jince. Pokládání věnců u padlých veteránů bylo za přítomnosti žáků druhého stupně Základní školy, ke kterým promlouval ve svém proslovu místostarosta městysu Aleš Hlaváček: „Je potřeba nesoustředit se jen na dnešní dobu, kterou vidí mladá generace skrz sociální sítě. Je potřeba si neustále připomínat dobu, která byla krutá a připomínat si svátky jako je tento – 8. květen, Den vítězství, kdy po letech bezmoci, utrpení, ponižování a vraždění, po letech bídy a strachu přišel den, který probudil v lidech víru v lepší a svobodný život.“

Pietního aktu se také zúčastnili místní obyvatelé, zástupci zastupitelstva městysu a představitel Římskokatolické farnosti Jince pan Mariusz Stanislaw Walczak, který pronesl děkovnou modlitbu za padlé hrdiny.

Autor: Gabriela Kugler , Foto: Radim Kolář (fotografie z pluku), Miroslav Maršálek (náměstí Jince)

Mohlo by se vám také líbit

Více od autora

+ There are no comments

Add yours